Covid-19 в България

От гледна точка на креативна агенция

Познатият ни свят вече го няма – поне засега. И докато навлизаме в период на самоизолация, домашен офис и финансови икономии, начинът по който гледаме на работата си, партньорите и клиентите си също се промени.

 

Като малка креативна агенция в сърцето на София ние сме и част от стотиците бизнеси, които се изправят пред нови перспективи – както за начин на работа, така и за преподреждане на приоритетите. Какво се промени за нас самите и какви промени настъпиха в маркетинговата индустрия в широкия ѝ аспект?

 

Трансформацията вече се случва.

Обществените места за затворени, многолюдните събирания са забранени, училищата, заведенията и ресторантите не работят. Всичко това дава резултат в начина ни на живот, поради което сега прекарваме повече време в интернет от всякога. Като се адаптира към това обстоятелство, бизнесът полага повече усилия за поддържането на социалните мрежи и другите си онлайн канали. Тези, които досега са разчитали основно на рекламата извън интернет, сега са принудени да направят някои маркетингови нововъведения, за да се впишат в дигиталния свят.

Междувременно се наблюдава и загуба на продуктивността в индустриите, като бюджетите се орязват най-вече в производствения сектор. В тези случаи обикновено именно бюджетът за реклама си отива първи.

Това не е причина да обявяваме сектора за обречен, но ни дава възможност да погледнем на бизнеса по различен начин. Скорошно проучване показва, че 61% от маркетинг отделите променят краткосрочните си стратегии и едва 9% от тях правят дългосрочни планове. В подобен подход има необорима логика. В нестабилен период като настоящия брандовете и техните маркетинг агенции се нуждаят от краткосрочни, но и значително по-гъвкави разработки. Към момента е невъзможно да предвидим как ще се развият нещата в идващите месеци, но това и не означава, че трябва да мълчим. В този смисъл подвижната природа на социалните мрежи се оказва идеален инструмент за маркетиране – споделяме посланията си често и на „малки хапки“.

 

Каква е картинката в България?

В София ситуацията е абсолютно същата, каквато е в много други държави. Първичният сектор и производството понасят огромни щети, както и сферата на услугите и забавленията. Имаме късмета много от нашите клиенти също да са основани в онлайн пространството. Такива са например I.T. фирми, счетоводни компании и софтуер бизнеси. Въпреки това имаме и доста клиенти, които или намаляват значително разходите си, или най-малкото ги поставят под въпрос.

В следващите месеци ще можем да наблюдаваме как наши клиенти, както и много други, ще адаптират по-реактивни стратегии за комуникация. Това ще се случи докато следят изкъсо разходите си, но и си оставят достатъчно пространство за движение.

Един от тези съкратени разходи ще бъде обуславящ за рязък спад в цените на CPM и CPC – поради спада и на конкуренцията. Това ще ни предостави добра възможност да изпъкнем в нея.

 

Промени и възраждане

Ясно е, че тази пандемия ще остави дълбок отпечатък както в историята, така и в световната икономика. Това, което трябва да почакаме, за да разберем, е какво се е променило завинаги и кое ще се върне към нормалното.

Българският пазар, както и другите по света, трябва да са внимателни, за да не спрат напълно двигателите си. Той рано или късно ще се възстанови от кризата си, така че нашата роля е да подготвим кампании, които да отразяват този оптимизъм и да изискват новото начало. Докато то дойде ние сме в готовност да приспособим вашия маркетинг към настоящия климат. Свържете се с нас! И се пазете! J

More articles 🙂

Image3

Marketing after Covid-19

What should you be saying?

Talking during a crisis

Without putting your foot in it

GDPR

What does it mean? What does it do?

Go Top