Маркетинг след COVID-19:

Как да се подготвим?

Image3

В момента светът е доста по-различен от това, което си представяхме през януари. Социалното дистанциране се превърна в нормална част от живота, носенето на маски е задължително, а работенето от вкъщи се превърна в необходимост вместо привилегия.

 

Поради тази причина маркетинг агенциите и бизнесите трябва да имат план за връщане към нормалния начин на работа. Какъв обаче е правилния подход? Дали трябва да се преструват, че нищо не се е случило или да продължават да говорят за Covid-19? Или да потърсят баланс между двете?

Ето някои неща, които е хубаво да се вземат предвид докато света се нормализира.

 

Имайте план

Ако бизнес дейностите ви се движат по-бавно, може би е добър момент да използвате това време, за да сглобите цялостен план относно собствената си комуникация.

Имайте готовност да продължите с пълни обороти когато работните ви дейности се възобновят и бъдете подготвени да се върнете към нормалния си тон на комуникация по гладък начин. Най-добре е всичко да се случва плавно и да сте наясно с обстоятелствата, но да не се фокусирате върху тях прекалено много.

Разгледайте данните по-внимателно

По всяка вероятност имате повече лийдове и информация за клиентите си отколкото предполагате. Гмурнете се в приложенията за анализиране на трафик към уебсайта си, както и във всеки комункационен канал, чрез който събирате информация. Направете списък с клиентите от които не сте получили отговор и планирайте как да се свържете с тях отново. Кажете „здравей“ на потенциални клиенти, с които сте говорили точно преди ситуацията с Covid-19 и се поинтересувайте от плановете им.

Направете оценка на рекламните си материали

Моментът е подходящ да преразгледате собствените си маркетинг материали, както и тези на вашите клиенти. Обърнете внимание на неща като видеа, социални канали, дигитални канали, принт материали и всякакви други средства, за да видите, кои от тях са давали най-добри резултати, както и кои от тях си заслужава да бъдат прекратени за сметка на по-ефективни методи. След като направите това, ще сте в много по-добра позиция да подобрите маркетинг комуникацията си.

Направете одит на уебсайта си

Като маркетинг специалисти, често се налага да прекарвате повече време грижейки се за уейбсайтовете на клиентите отколкото за вашия собствен сайт. Може би сега е момента да погледнете към собствената си градина и да се погрижите за вида и. Допълнете блога си, подгответе бъдещи статии, ъпдейтнете остарелите плъгинове и освежете страниците, които имат нужда от това. Разгледайте сайтовете на конкуренцията, за да видите какво правят те и да се вдъхновите ако нямате идеи.

Имате ли рецензии от клиенти?

Използвайте паузата, за да създадете кампания, чрез която да увеличите и подобрите рецензиите за своя бизнес или за клиентите си. Изгответе план и се свържете с потребители, които биха желали да оставят ревю в Google. Това не само ще помогне за онлайн присъствието ви, но и ще представи продукта или услугата в добра светлина.

Направете снимки и видео

Сега е перфектният момент да направите фотосесия или да заснемете видео за бизнеса си, тъй като фотографите и видеографите най-вероятно нямат много работа и биха могли да ви предложат конкурентна цена. След това можете да оформите видеото или снимките в съдържание за различните си комуникационни канали.

Може да си мислите, че се възползвате от ниските цени, но не забравяйте, че също така предоставяте възможност за доход. Има полза и за двете страни.

Засилете комуникацията си

Как клиентите ви са комуникирали с техните потребители по време на Covid-19, зависи от естеството на бизнеса и комуникацията, която са наложили преди това. Както споменахме по-рано, избягвайте да говорите твърде много за Covid-19, особено ако става въпрос за продажби или някакъв тип промоция. Вместо това се опитайте да бъдете полезни.

Работете като екип с клиентите си

Говорете с клиентите и екипа си за това какъв е най-добрият подход в създалата се ситуация. Дори не всеки да е маркетинг специалист, може някой да е видял нещо, от което да се вдъхновите.

Може да използвате софтуери като Zoom или Microsoft Teams, за да съберете хората на виртуален брейнсторминг.

 

Това са само няколко неща, за които може да помислите през седмиците и месеците до нормализирането на ситуацията. Най-важното е да планирате прехода си по гладък и умен начин.

До скоро!

More articles 🙂

Covid-19

And the Bulgarian marketing industry

Talking during crisis

And how to not create one

GDPR

What does it mean? What does it do?

Go Top