Уместно ли е да правим реклама във време на криза? Ако да, трябва ли да сменим подхода си или е по-добре да се придържаме към познатото? Как да избегнем отрицателни отзиви?

 

С тези и много други въпроси се сблъскват маркетинг отделите на компании по целия свят, откакто Covid-19 го превзе. Главният фокус, обуславящ поведението на хората, се превърна безопасността и въздържанието от неразумни действия и покупки – предизвикателство както за продуктовите брандове, така и за сферата на услугите.

Как да сме сигурни, че брандът стига до своята аудитория с необходимото съчувствие, но и същевременно да изпълним пазарните му цели?

 

Какво всъщност е мнението на аудиторията?

Една от водещите компании за социологически проучвания „Кантар“ проведе потребителска анкета, в която участваха повече от 35 000 души от целия свят. Резултатите показват следното:
– 8% от участниците да смятат, че компаниите трябва изцяло да спрат да рекламират

– 78% от тях са на мнение, че бизнесът трябва се насочи към реклама във вид на хуманитарна помощ

– 74% мислят, че компаниите не трябва да експлоатират настоящата ситуация по никакъв начин.

По-важното е, че потребителите са насочили вниманието си към начина, по който бизнесът реагира спрямо своите служители, клиенти и цялостно към обществото. Така например, малко под 80% смятат, че здравето на персонала трябва да бъде основен приоритет за марките, а повече от 60% са съгласни, че гъвкавото работно време е важно.

 

Какво може да направи бизнесът?

Настоящата ситуация поставя рекламните специалисти в ситуация, с която не са запознати. Как да се поддържа тънката линия между положителната нагласа и отзивчивостта в глобалната криза и същевременно продуктите и услугите да продължават да се реализират? Рекламата днес е под светлината на прожекторите повече от всякога и ако посланията на бранда са неуместни или безпринципни, това неминуемо ще го отведе в обществения ад.

И все пак, ако сте бранд или рекламист, има няколко добри опорни точки, с които да започнете.

 

Уважение

Точно както се наложи физическа социална дистанция, така и брандовете се налага да дадат малко пространство на потребителя и де вземат предвид настоящите му нужди. Бъдете позитивни в посланията си, без да игнорирате очевидното. Нека посланията ви целят намаляване на общата тревожност. Стига да е уместен, хуморът винаги е добра идея, така че се старайте да не разведрявате обстановката на нечий гръб. Вземете предвид, че голяма част от аудиторията ви може да е изгубила работата си или любими хора.

 

Искреност

Доста хора са развили известен цинизъм по отношение на маркетинга и в настоящата криза е възможно той дори да се засили. Тъй като в момента прекарваме повечето си време онлайн, очаквайте посланията ви да стигнат до по-широка аудитория – в този смисъл грешките ви също. Сега не е моментът да „пързаляте“ аудиторията, а да направите посланията си ясни и прозрачни. Проявете чувствителност и емпатия.

 

Бързина

Плановете ви отпреди половин година вече не са приложими. Сега повече отвсякога трябва да проявите ловкост и гъвкавост, които да се основават на последните новини за Covid-19. Аудиторията ще е в състояние веднага да забележи генеричните маркетингови съобщения и ще се чуди защо не отговарят на действителността. Покажете, че сте активни и ангажирани в настоящето.

 

Доброта

Няма по-подходящ момент да асоциирате бранда си с нещо хубаво. И то наистина, а не само за рекламни цели. Задайте си въпроса „Какво може да направи моят бизнес, за да помогне?“. Организирайте „giveaway“, за да помогнете на хората по време на домашната изолация или направете дарение на някоя социална програма, за да сте от полза на онези, които кризата удари най-тежко. Постарайте се от каналите ви да излиза актуална и полезна информация, така че да допринасяте за подобряването на ситуацията вместо просто да продавате продуктите или услугите си.

 

Готовност

Целият свят е в неведение кога животът ще се върне към нормалния си ритъм, но можете да сте сигурни, че това ще се случи. Не губете инерцията си след като кризата с Covid-19 отмине. Прегърнете възможностите, които предлагат обновените ви социални канали и се възползвайте от научените в криза уроци, за да подобрите не само бранда си, но и обществото.

И както винаги – грижете се за себе си и за екипа си.

More articles 🙂

Covid-19

And the Bulgarian marketing industry

Image3

Marketing after Covid-19

What should you do?

GDPR

What does it mean? What does it do?

Go Top